Translator

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Rejuvelac

νομίζω ότι στα ελληνικά λέγεται "προβιοτικο" αλλά δεν είμαι σίγουρη...ουσιαστικά το rejuvelac είναι το νερό μέσα στο οποίο έχουμε μουλιάσει για αρκετές ώρες φύτρα. είναι πλούσιο σε ένζυμα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. μπορούμε να το πιούμε σκέτο σαν ρόφημα το πρωί με άδειο στομάχι ή κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά αρκετά πριν φάμε. πολύ συχνά όμως χρησιμοποιείται σε ωμοφαγικές συνταγές.

για να το φτιάξουμε ...
η διαδικασία είναι πολύ απλή.
  1. πρέπει να φτιάξουμε φύτρα από όσπρια ή δημητριακά. υπάρχουν οδηγίες σε πολλά sites για το πως μπορούμε να φτιάξουμε όπως για παράδειγμα της Φλώρας Παπαδοπούλου, όπου μπορείτε να δείτε και ένα πίνακα που δίνει τους χρόνους φυτρώματος για το καθένα.
  2. βάζουμε τα φύτρα σε μία γυάλινη κανάτα (ή γυάλινο βάζο)- την οποία πιο πριν έχουμε ξεπλύνει με καυτό νερό- και προσθετουμε την τριπλάσια ποσότητα σε νερό. ( δηλαδή αν έχουμε 1 κούπα φύτρα, θα βάλουμε 3 κούπες νερό.)
  3. σκεπάζουμε την κανάτα με ενα βαμβακερό ύφασμα και ένα λαστιχάκι για να κλείσει καλά και τη βάζουμε σε ένα εντελώς σκοτεινό σημείο, όπως για παράδειγμα μέσα σε ένα ντουλάπι. περιμένουμε 48 ώρες.
  4. μετά τις 48 ώρες σουρώνουμε το νερό και αυτό είναι το πρώτο rejuvelac. το φυλάμε σε γυάλινο βάζο (ή κανατα) στο ψυγείο. διατηρείται για 3-4 μέρες.
  5. λέμε ότι είναι το πρώτο γιατί αυτή την διαδικασία(απο το βήμα 2- 4) μπορούμε να την κάνουμε 2-3 φορές. τη δεύτερη φορά περιμένουμε 24 ώρες για να πάρουμε το νερό, ενώ την τρίτη 12. κάθε φορά η γεύση θα είναι εντονότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου