Translator

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

humitas veganas πουγκάκια καλαμποκιού

Agradecemos a Ciriaco Agostini.
Οι humitas είναι ένα παραδοσιακό πιάτο σε Argentina, Bolivia, Chile, Ecuador και Perú. Το όνομα είναι απο τα quechua:  jumint'a μία από τις γλώσσες των ιθαγενών της λατινικής αμερικής.



συστατικά:
  • 12 καλαμπόκια ολόκληρα με τα φύλλα τους.
  • 3 πατάτες βρασμένες σε αλατισμένο νερό, με τη φλούδα και ξεφλουδισμένες μετά.
  • πολλή γλυκιά πάπρικα
  • 1 νεροπότηρο λάδι
  • για γλυκές: 1 κ.σ. αλάτι και ζάχαρη ανάλογα με τα γούστα
  • για αλμυρές: 1 κ.σ. ζάχαρη και αλάτι ανάλογα με τα γούστα. Εμείς βάλαμε 1 1/2 κ.γ.
εκτέλεση:
  1. Βγάζουμε προσεχτικά τα φύλλα από τα καλαμπόκια και κρατάμε τα πιο μεγάλα. Τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε μέσα σε νερό, όση ώρα κρατά η υπόλοιπη διαδικασία. ( εικόνα 1)
  2. Τρίβουμε το καλαμπόκι σε ένα τρίφτη, το βάζουμε σε ένα μπολ και κρατάμε τους κορμούς. (εικόνα 2)
  3. Στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που έχουμε βάζουμε μία στρώση από τους κορμούς ( εικ. 3) και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα κάποια από τα φύλλα. (εικ. 4)
  4. Για την γέμιση βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρολίτσα μαζί με πολλή πάπρικα, το αλάτι και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να κάψει λίγο. 
  5. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μπολ με το καλαμπόκι, προσθέτουμε τις πατάτες, που πρώτα πολτοποιήσαμε με ένα πιρούνι, και ανακατεύουμε καλά.
  6. Για να φτιάξουμε τα πουγκάκια παίρνουμε 2 μεγάλα φύλλα και φτιάχνουμε ένα σταυρό ( είκονα 5) στην μέση του οποίου θα βάλουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση. ( εικόνα 6) Θα κλείσουμε πρώτα το φύλλο που έχει πάνω του τη γέμιση και στη συνέχεια το άλλο, σαν να κλείναμε ένα δώρο. Θα το δέσουμε με λεπτό κομμάτι από τα φύλλα των καλαμποκιών. (εικόνα 5) Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κλωστή.
  7. Τοποθετούμε προσεχτικά τις humites μας μέσα στην κατσαρόλα (εικόνα 7) και γεμίζουμε την κατσαρόλα με βραστό νερό, μέχρι λίγο πιο κάτω από αυτές.
  8. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και σε μέτρια θερμοκρασία βράζουμε για 20 λεπτά.  Ουσιαστικά θα γίνουν από τον ατμό, και όχι βραστές. Μην βάλετε νερό μέχρι πάνω γιατί μπορεί να διαλυθούν από το βράσιμο.

1 σχόλιο:

  1. 1. Παραδοσιακά οι Humitas γίνονται με μία λεύκη και γλυκιά ποικιλία καλαμποκιού, που απ'οσο ξέρω, στην ελλάδα δεν υπάρχει. Οπότε τις φτιάχνουμε με το γλωστό κίτρινο καλαμπόκι.
    2. Παραδοσιακά στο κέντρο βάζουν ένα κομματάκι λευκό και μαλακό τυρί, το οποίο εμείς αντικαταστίσαμε με τις πατάτες.
    3. Αν περισσέψει γέμιση, την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και την μαγειρεύουμε για κανά 20λεπτο σε χαμηλή θερμοκρασία. Είναι πεντανόστιμη!!
    4. Έχουν δουλίτσα οι humitas αλλά είναι τόσο νόστιμες, που αξίζουν τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή