Translator

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Μπιφτέκια φακής με σάλτσα γλυκοκολοκύθας


συστατικά:
       για 10 μπιφτέκια
  • 200 γραμ φακή
  • 5 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • χυμός και ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • έξτρα λάδι για το ψήσιμο
      για την σάλτσα γλυκοκολοκύθας
  • 500γραμ γλυκοκολοκύθα 
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 3/4 του νεροπότηρου κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
εκτέλεση:
  1. Βράζουμε τη φάκη σε άφθονο νερό, μάζι με τις σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι και το αλάτι, για μισή ώρα.
  2. Σουρώνουμε.
  3. Βάζουμε όλα τα συστατικά στο μουλτι, να γίνουν σαν πουρές και στη συνέχεια πλάθουμε μπιφτέκια.
  4. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, πάνω-κάτω αντίσταση, για περίπου μισή ώρα. Χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί και πάνω στα μπιφτέκια ρίχνουμε λίγο λάδι. Μετά την μισή ώρα, αν θέλουμε να είναι πιο ροδοκόκκινα, μπορούμε να ψήσουμε για κανά 5λεπτο στο γκριλ.
  5. Για την σάλτσα ψιλοκόβουμε την κολοκύθα(αφού βγάλουμε τη φλούδα).
  6. Τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το λάδι και μαγειρεύουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, ανακατεύοντας που και που, για περίπου 10 λεπτά. Θέλουμε να αρπάξει λίγο. Δίνει πολύ ωραία γεύση.
  7. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά χωρίς να το ξαναανοίξουμε.

2 σχόλια:

  1. Αφού τα έφτιαξα την πρώτη φορά και μας άρεσαν, πλέον φτιάχνω πάντα διπλή δόση, γιατί μόνο 200γραμ φακή είναι λίγο. Οπότε και τα μπιφτάκια είναι πιο χοντρά σε σχέση με αυτά της φωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από επιλογή δεν βάζουμε τίποτα που να τραβάει τα υγρά και υπάρχει περίπτωση κάποια μπιφτέκια να διαλυθούν στο φούρνο. Αν δεν θέλετε να συμβεί αυτό, ή ακόμα αν θέλετε να τα κάνετε πιο θρεπτικά μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη φρυγανιά, ή τριμμένα corn flakes, ή τριμμένα κουάκερ. Η ποσότητα εξαρτάται από τον καθένα. Απλά να μην ξεπερνά τα 100 γραμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή