Translator

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

μουσακάς


συστατικά
  • 1/2 κιλό μελιτζάνες
  • χοντρό αλάτι
  • 1/2 κιλό πατάτες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 800 γραμ. μανιτάρια τεμαχισμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο(προεραιτικά)
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα κόλιανδρο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1/2 φύλλο δάφνης(που θα το βγάλουμε μετά)
  • 3 δόσεις μπεσαμέλ
εκτέλεση
  1. ξεφλουδίζουμε και κόβουμε κατα μήκος τις μελιτζάνες. τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. θα τις  αφήσουμε εκεί μισή ωρίτσα για να ξεπικρίσουν. (κάτω από το σουρωτήρι βάζουμε ένα μπολ ή πιάτο γιατί θα τρέξουν υγρά.)
  2. ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος. τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε λαδάκι και 1 κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να πάνε παντού. 
  3. ξεπλένουμε τις μελιτζάνες. στη συνέχεια τις βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο λαδάκι και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού. 
  4. απλώνουμε σε δύο ταψία λαδόκολλα, στρώνουμε στο ένα τις πατάτες και στο άλλο τις μελιτζάνες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αέρα) για 15 λεπτά. 
  5. σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά με κλειστό το καπάκι. δεν προσθέτουμε τίποτα υγρό γιατί τα μανιτάρια βγάζουν πολύ νερό. μετά τα 20 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και μειώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά. όταν εξατμιστεί όλο το νερό προσθέτουμε το λάδι και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αρωματικά και ανακατεύουμε. το αφήνουμε στο μάτι για κανα 5λεπτο ακόμα. 
  6. σε ένα πυρέξ ρίχνουμε λίγο λαδάκι και απλώνουμε σιγά σιγά τις μισές πατάτες. από πάνω απλώνουμε τις μελιτζάνες, μετά ρίχνουμε τα μανιτάρια και μετά πάλι μελιτζάνες και στο τέλος πατάτες. 
  7. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
  8. απλώνουμε και τη μπεσαμέλ στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. μπορούμε να πασπαλίσουμε πάνω απο την μπεσαμέλ λίγη τριμμένη φρυγανιά ή corn flakes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου