Translator

γενικές πληροφορίες



ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΓΑ.....

Για κάθε αυγό της συνταγής, αντικαταστείστε με ΕΝΑ από τα παρακάτω:
  •  1 κ.γ. egg replacer + 2 κ. σ. νερό
  • 1 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ + 2 κ. σ. νερό
  • 1 κ.σ. ψύλλιο ή αλεσμένο λιναρόσπορο (linseed/flaxseed powder) + 1/4 κούπας νερό
  • 2 κ. σ. arrowroot (αρραρούτη) + 2 κ. σ. νερό
  • 50 γρ silken τόφου + 2 κ.γ. guar gum (κόμμι γκουάρ=φυσικός πηκτικός παράγοντας) + 1 κ.γ. arrowroot
  • 1 κ.σ. arrowroot + 1 κ.σ. σογιάλευρο + 2 κ. σ. νερό+1/4 κούπας silken τόφου
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα + 1κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 ώριμη μπανάνα ή μια βρασμένη πατάτα ή γλυκοπατάτα

Η λογική των πιο πάνω είναι η εξής: οι ιδιότητες του αυγού είναι είτε να "βρέξει" και να δέσει τα υπόλοιπα υλικά (π.χ. μπισκότα), είτε να τα φουσκώσει (π.χ. κέικ) ή να δώσει κρεμώδη υφή (π.χ. γέμιση κις). Έτσι το μπέηκιν πάουντερ κι η μαγειρική σόδα υποκαθιστούν τις φουσκωτικές ιδιότητες, το ψύλλιο και ο λιναρόσπορος τις συνδετικές ιδιότητες, το τόφου και η μπανάνα τις υγραντικές/κρεμώδεις ιδιότητες, κλπ. Ανάλογα με τη χρήση λοιπόν στην εκάστοτε συνταγή, διαλέξτε υποκατάστατο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα περίεργα, κοιτάξτε σε μαγαζιά με βιολογικά προιόντα.


ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟ...

  • ίδια ποσότητα ταχίνι
  • ίδια ποσότητα άλλο βούτυρο ξηρών καρπών, τα λεγόμενα Nut butter (αμυγδάλου, πήκαν, φουντουκιού)

αντικαθιστώντας τα παραπάνω ζωικά προιόντα με φυτικά πολύ άνετα μία συμβατική συνταγή μπορεί να γίνει βέγκαν, με την ίδια επιτυχία.για το γάλα μπορούμε να βάλουμε γάλα σόγιας(οπωσδήποτε βιολογικό) ή οποιοδήποτε γάλα ξηρών καρπών έχουμε αγοράσει ή φτιάξει.