Translator

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Σαλάτα με πατάτες και ινδοκάρυδο

συστατικά:
  • 5 πατάτες βρασμένες σε αλατισμένο νερό, με τη φλούδα, για 25 λεπτά.
  • 4 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1/2 ποσότητα garam masala
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. μαγιά μπύρας
  • 100 γραμ ινδοκάρυδο
  • λίγο λάδι
εκτέλεση:
  1. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις αφήνω να κρυώσουν. Μετά τις κόβουμε σε κυβάκια.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε λάδι και όλα τα υπόλοιπα συστατικά εκτός από το ινδοκάρυδο. Τα αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στα 10 λεπτά να μαλακώσουν. Στο τέλος προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και το μείγμα με το καρότο και ανακατεύουμε.
  4. Σερβίρουμε κρύο.

humitas veganas πουγκάκια καλαμποκιού

Agradecemos a Ciriaco Agostini.
Οι humitas είναι ένα παραδοσιακό πιάτο σε Argentina, Bolivia, Chile, Ecuador και Perú. Το όνομα είναι απο τα quechua:  jumint'a μία από τις γλώσσες των ιθαγενών της λατινικής αμερικής.



συστατικά:
  • 12 καλαμπόκια ολόκληρα με τα φύλλα τους.
  • 3 πατάτες βρασμένες σε αλατισμένο νερό, με τη φλούδα και ξεφλουδισμένες μετά.
  • πολλή γλυκιά πάπρικα
  • 1 νεροπότηρο λάδι
  • για γλυκές: 1 κ.σ. αλάτι και ζάχαρη ανάλογα με τα γούστα
  • για αλμυρές: 1 κ.σ. ζάχαρη και αλάτι ανάλογα με τα γούστα. Εμείς βάλαμε 1 1/2 κ.γ.
εκτέλεση:
  1. Βγάζουμε προσεχτικά τα φύλλα από τα καλαμπόκια και κρατάμε τα πιο μεγάλα. Τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε μέσα σε νερό, όση ώρα κρατά η υπόλοιπη διαδικασία. ( εικόνα 1)
  2. Τρίβουμε το καλαμπόκι σε ένα τρίφτη, το βάζουμε σε ένα μπολ και κρατάμε τους κορμούς. (εικόνα 2)
  3. Στην πιο μεγάλη κατσαρόλα που έχουμε βάζουμε μία στρώση από τους κορμούς ( εικ. 3) και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα κάποια από τα φύλλα. (εικ. 4)
  4. Για την γέμιση βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρολίτσα μαζί με πολλή πάπρικα, το αλάτι και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να κάψει λίγο. 
  5. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μπολ με το καλαμπόκι, προσθέτουμε τις πατάτες, που πρώτα πολτοποιήσαμε με ένα πιρούνι, και ανακατεύουμε καλά.
  6. Για να φτιάξουμε τα πουγκάκια παίρνουμε 2 μεγάλα φύλλα και φτιάχνουμε ένα σταυρό ( είκονα 5) στην μέση του οποίου θα βάλουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση. ( εικόνα 6) Θα κλείσουμε πρώτα το φύλλο που έχει πάνω του τη γέμιση και στη συνέχεια το άλλο, σαν να κλείναμε ένα δώρο. Θα το δέσουμε με λεπτό κομμάτι από τα φύλλα των καλαμποκιών. (εικόνα 5) Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κλωστή.
  7. Τοποθετούμε προσεχτικά τις humites μας μέσα στην κατσαρόλα (εικόνα 7) και γεμίζουμε την κατσαρόλα με βραστό νερό, μέχρι λίγο πιο κάτω από αυτές.
  8. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και σε μέτρια θερμοκρασία βράζουμε για 20 λεπτά.  Ουσιαστικά θα γίνουν από τον ατμό, και όχι βραστές. Μην βάλετε νερό μέχρι πάνω γιατί μπορεί να διαλυθούν από το βράσιμο.

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Πουρές γλυκοκολοκύθας με πολύχρωμη γαρνιτούρα


συστατικά:
      για τον πουρέ
  • 1 κιλό γλυκοκολοκύθα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
      για την γαρνιτούρα
  • 3 μελιτζάνες
  • 5 πολύχρωμες πιπεριές
  • 1 1/2 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • λάδι
εκτέλεση:
  1. Ξεκινάμε με τον πουρέ. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κολοκύθα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι, και όταν κάψει προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε. Σωτάρουμε για άλλα 5 λεπτά μαζί με αυτή.
  3. Προσθέτουμε το αλάτι και βραστό νερό ίσα να σκεπάζει την κολοκύθα. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και βράζουμε για 30 λεπτά. 
  4. Σουρώνουμε, αλλά κρατάμε το νερό, και με ένα πιρούνι την πολτοποιούμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό, μέχρι να πάρει την σύσταση που επιθυμούμε.
  5. Για την γαρνιτούρα ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα μαγειρεύουμε με λίγο λάδι σε ένα κατσαρολάκι για 15-20 λεπτά. Στην αρχή στη μέγιστη θερμοκρασία ανακατεύοντας και μετά το 5λεπτο σχεδόν στην ελάχιστη και με κλειστό καπάκι.

Μπιφτέκια φακής με σάλτσα γλυκοκολοκύθας


συστατικά:
       για 10 μπιφτέκια
  • 200 γραμ φακή
  • 5 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • χυμός και ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • έξτρα λάδι για το ψήσιμο
      για την σάλτσα γλυκοκολοκύθας
  • 500γραμ γλυκοκολοκύθα 
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 3/4 του νεροπότηρου κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
εκτέλεση:
  1. Βράζουμε τη φάκη σε άφθονο νερό, μάζι με τις σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι και το αλάτι, για μισή ώρα.
  2. Σουρώνουμε.
  3. Βάζουμε όλα τα συστατικά στο μουλτι, να γίνουν σαν πουρές και στη συνέχεια πλάθουμε μπιφτέκια.
  4. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, πάνω-κάτω αντίσταση, για περίπου μισή ώρα. Χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί και πάνω στα μπιφτέκια ρίχνουμε λίγο λάδι. Μετά την μισή ώρα, αν θέλουμε να είναι πιο ροδοκόκκινα, μπορούμε να ψήσουμε για κανά 5λεπτο στο γκριλ.
  5. Για την σάλτσα ψιλοκόβουμε την κολοκύθα(αφού βγάλουμε τη φλούδα).
  6. Τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το λάδι και μαγειρεύουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, ανακατεύοντας που και που, για περίπου 10 λεπτά. Θέλουμε να αρπάξει λίγο. Δίνει πολύ ωραία γεύση.
  7. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά χωρίς να το ξαναανοίξουμε.

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Σάλτσα καλαμπόκι


συστατικά:
για δύο άτομα
  • 1 βαζάκι καλαμπόκι
  • 3 καρότα τριμμένα στο μούλτι
  • 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1/2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • μπόλικη γλυκιά πάπρικα
  • λίγο αλάτι
εκτέλεση:
  1. Τρίβουμε στο μουλτι το καλαμπόκι να λιώσει τελείως, κρατάμε 1/4 του βάζου για να το βάλουμε ολόκληρο στη σάλτσα.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα συστατικά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο, προσθέτουμε μισό ποτήρι βραστό νερό, βάζουμε το καπάκι, και μαγερεύουμε για 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το καπάκι.
  3. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.
  4. Αν προσθέσουμε ένα βαζάκι ακόμα καλαμπόκι, μπορεί να σταθεί ωραιότατα ως κυρίως πιάτο.

Γλυκοκολοκύθα με ινδοκάρυδο


συστατικά:
  • 700 γραμ. γλυκοκολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη με μικρά κυβάκια
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
  • λίγο τριμμένο κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 400 ml γάλα καρύδας
  • 3 μεγάλες κ.σ. ινδοκάρυδο
εκτέλεση:
  1. Τσιγαρίζουμε την γλυκοκολούθα με το λάδι σε δυνατή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε έτσι για 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το ινδοκάρυδο και , με κλειστό καπάκι, μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει η κολοκύθα μας.
  3. Συνοδεύουμε με ρύζι που έχουμε φτιάξει με μπόλικη καπνιστή πάπρικα και κουρκουμά.

Παστέλ φάβας με ξηρούς καρπούς

Παραλλαγή της εξαιρετικής συνταγής Ρολό από φακές και ξηρούς καρπούς

συστατικά:
  • 1 φλυτζάνι φάβα βρασμένη σε μπόλικο νερό για 40 λεπτά με 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 φλυτζάνι μανιτάρια χοντροκομμένα
  • 1 φλυτζάνι τριμμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, κάσιους κτλ)
  • 1 1/2 φλυτζάνι κουάκερ βρώμης τριμμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ. γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
εκτέλεση:
  1. Ξεκινάμε βράζοντας τη φάβα. ΑΑφού κλείσουμε το μάτι, την αφήνουμε μέσα στο βραστό νέρο κανά μισάωρα και μετά σουρώνουμε.
  2. Ανακατεύουμε με τη φάβα όλα τα συστατικά.
  3. Σε μία στενόμακρη φόρμα για κεικ βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το παραπάνω μείγμα. Με ένα κουτάλι το απλώνουμε ομοιόμορφα. 
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 30 λεπτά.
  5. Το αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και μετά το κόβουμε.

Σουφλέ λαχανικών


συστατικά:
για ένα μέτριο πυρέξ
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες για 1/2 ώρα με τη φλούδα, με 1 1/2 κ.γ. αλάτι και ξεφλουδισμένες μετά
  • 1/2 κούπα γάλα σόγιας
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 βαζάκι καλαμπόκι
  • τα τουφάκια από 2 μπρόκολα βρασμένα *
  • 3 καρότα βρασμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο σε λίγο λάδι
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
  • 2 δόσεις μπεσαμέλ
  • σουσάμι
  • γλυκιά πάπρικα
  • κουρκουμάς
  • μαργαρίνη για το πυρέξ
εκτέλεση:
  1. Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τις πατάτες.
  2. Στον πουρέ προσθέτουμε το λάδι, το σκορδο, το γάλα σόγιας, το καλαμπόκι, τα καρότα και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε αλάτι, αν το θεωρούμε απαραίτητο.
  3. Σε ένα πυρέξ αλείφουμε λίγη μαργαρίνη, απλώνουμε τον πουρέ και από πάνω ομοιόμορφα βάζουμε τα τουφάκια του μπρόκολου.
  4. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ και περιχύνουμε πάνω από το μπρόκολο.
  5. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, γλυκιά πάπρικα και κουρκουμά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30-40 λεπτά. Να κοκκινήσει η μπεσαμέλ.
* Βράζουμε το μπρόκολο με το καρότο, με 1/2 κ.γ. αλάτι και 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα για να διατηρηθούν φωτεινά τα χρώματα.

Πατζαρόσουπα


συστατικά:
  • 4 πατζάρια ξεφλουδισμένα και σε μικρά κυβάκια
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. λάδι
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. δυόσμος
  • 50ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 500ml βραστό νερό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
      για τον πουρέ
  • 3 πατάτες χωρίς τη φλουδά
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
εκτέλεση:
  1. Ξεκινάμε με τον πουρέ. Κόβουμε όλα τα συστατικά σε κομμάτια και βράζουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, για να φτιάξουμε πουρέ. 
  2. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε τα πατζάρια και όλα τα μπαχαρικά, δυναμώνουμε λίγο το μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. 
  4. Προσθέτουμε το αλάτι και το κρασί, που περιμένουμε να εξατμιστεί, περίπου 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και βράζουμε με ανοιχτό το καπάκι για 20 λεπτά.
  6. Τέλος ρίχνουμε τον πουρέ μέσα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ωμοφαγική σπαγγέτι

Πολύ κλασσικό πιάτο ωμοφαγικής κουζίνας. Εξαιρετικό!
συστατικά:
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 καρότα
  • 1/2 κούπα ωμά κάσιους
  • 1 αβοκάντο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1/2 λεμόνι χυμός
  • βρασμένο καλαμπόκι για γαρνιτούρα
εκτέλεση:
  1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε λεπτές φέτες με τη βοήθεια του εργαλείου, που χρησιποποιούμε για να καθαρίσουμε τα καρότα.
  2. Πολτοποιούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μουλτι, εκτός απο το νερό.
  3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό μέχρι η σάλτσα μας να έχει την επιθυμιτή σύσταση.
  4. Γαρνίρουμε με βρασμένο καλαμπόκι.

    Ρώσικη σαλάτα vegan


    συστατικά:
    • 1 δόση σογιανέζα της foxy vegan
    • 8 πατάτες βρασμένες με τη φλούδα και ξεφλιδισμένες στη συνέχεια
    • 2 καρότα βρασμένα 
    • 2 μεγάλα αγγουράκια τουρσί γλυκόξινα
    εκτέλεση:
    1. Φτιάχνουμε τη σογιανέζα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
    2. Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα αγγουράκια σε τετραγωνάκια.
    3. Ανακατεύουμε τα παραπάνω με τη σογιανέζα.

    Πατέ μελιτζάνας

    αλλιώς γνωστό ως mutabal ή baba ghanoush

    συστατικα:
    • 1 μελιτζάνα φλασκί
    • 2 κ.σ. ταχίνι
    • 1 δοντάκι σκόρδο
    • 1/2 κ.γ. κύμικο
    • 1/2 λεμόνι χυμός
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
    • αλάτι
    εκτέλεση:
    1. Κόβουμε τη μελιτζάνα στη μέση και τη χαράζουμε, όπως φαίνεται στη φώτο. 
    2. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς 25 λεπτά από τη μία μεριά και 25 από την άλλη. Εναλλακτικά το φτιάχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λαδάκι. 
    3. Βγάζουμε τη φλούδα και πολτοποιούμε την μελιτζάνα με όλα τα υπόλοιπα συστατικά στο multi.