Translator

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

κρεμμυδόπιτα με ζύμη σαν σφολιάτα


συστατικά
για ένα μικρό ταψάκι

για τη ζύμη*
  • 2/3 κεσεδάκι γιαούρτι σόγιας (χωρίς ζάχαρη)
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα φυτική μαργαρίνη
  • 1/4 κούπας νερό
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 1/2 κ.γ. baking powder
  • λίγο αλάτι
  • 400-500 γραμ αλεύρι
για τη γέμιση
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3/4 κούπας λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
  • 1/4 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
εκτέλεση

για τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλέυρι, και ανακατεύουμε με σύρμα.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε μία απαλή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
για τη γέμιση
  1. Κοβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με όλα τα υλικά. Μαγειρεύουμε λίγο σε δυνατή φωτιά, με ανοιχτό καπάκι και ανακατεύοντας και μετά βάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτάκια. Μετά ξανανοίγουμε το καπάκι, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε έτσι για να του φύγουν τα πολλά υγρά.
πίτα
  1. Η ζύμη είναι πολύ εύπλαστη, οπότε με τα χέρια την απλώνουμε πάνω σε ένα μικρό ταψάκι (αφού πρώτα το καλύψαμε με λαδόκολλα). 
  2. Βάζουμε τη γέμιση και τραβάμε με προσοχή τη ζύμη για να την καλύψουμε.
  3. Με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε τη ζύμη από πάνω με λίγο λάδι.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η πιτούλα. 
ΣΧΟΛΙΟ
*τη συνταγή για τη ζύμη την βρήκα στο σιτε "συνταγές της παρέας" και έκανα κάποιες αλλαγές.

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

μπισκότα με βρώμη και ινδοκάρυδο


συστατικά
για 10 μπισκότα στο μέγεθος ενός καρυδιού
  • 100 γραμ αλεύρι
  • 100 γραμ βρώμη
  • 10 γραμ baking powder
  • 50 γραμ μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ινδοκάρυδο
  • 4 κ.σ. λάδι (αν έχουμε λάδι καρύδας ακόμα καλύτερα)
  • 3 κ.σ. ζεστό νερό
  • 1 βανίλια
  • 50 γραμ σταφίδες και ξηρούς καρπούς (προεραιτικά)
  • 4-5 κομματάκια κουβερτούρα (προεραιτικά)
εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 210 βαθμούς πάνω-κάτω αντίσταση
  3. Πλάθουμε μπαλίτσες στο μέγεθος καρυδιού, τις απλώνουμε πανω σε ένα ταψί(που έχουμε βάλει λαδόκολλα) και τις πατάμε λίγο με τα δάχτυλα από πανω για να απλώσουν.
  4. Ψήνουμε τα μπισκοτάκια για 10-15 λεπτά.
  5. Τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, αν θέλουμε, σε ένα μικρό φλυτζάνι, λίωνουμε λίγη κουβερτούρα με λίγο λαδάκι στο μικροκυμμάτων και βουτάμε μέσα μέχρι τη μέση τα μπισκότα μας.

πατατοκεφτέδες


συστατικά
για 10 κεφτέδες στο μέγεθος ενός καρυδιού
  •  6-7 πατάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. δυόσμο ή μαιντανό
  • 1/2 κούπα αλεύρι ντίνκελ
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • λάδι
εκτέλεση
  1. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο μούλτι μαζί με το κρεμμύδι. 
  2. Τις στίβουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα 
  5. Σε ένα ταψί ρίχνουμε λαδάκι, φτιάχνουμε μπαλίτσες με το μείγμα μας στο μέγεθος ενός καρυδιού και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
συνοδέψαμε με σάλτσα μελιτζάνας

Η ιδέα είναι από το ωραίο μπλογκ της foxy vegan.

σάλτσα μελιτζάνας με μήλο

συστατικά
  • 1 μελιτζάνα φλασκί κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κ.σ.λάδι
  • 1/4 κούπας νερό
  • 1 μήλο καθαρισμένο
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1 βρασμένο πατζάρι*
  • αλάτι
  • χυμός από μισό λεμόνι
εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λαδάκι και την μελιτζάνα και την σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα(γύρω στα 15 λεπτά)
  2. Όταν η μελιτζάνα είναι έτοιμη τη βάζουμε στο μούλτι με όλα τα υπόλοιπα συστατικά και έτοιμη η σάλτσα. 
ΣΧΟΛΙΟ τη συνταγή την βρήκα σε ένα πάρα πολύ ωραίο ελληνικό μπλογκ vegan συνταγές.
*στη συνταγή έλεγε 2 κ.σ. πουρές ντομάτας, αλλά επειδή δεν είχα ντομάτα έβαλα ένα πατζάρι και ο συνδυασμός ήταν πολύ ωραίος. Επίσης η συνταγή έλεγε 1-2 σκελίδες σκόρδο και εγώ δεν έβαλα.

λόγω του παντζαριού η σάλτσα έχει πάρει αυτό το τέλειο φούξια χρώμα.

Garam masala

το γνωστό μείγμα ινδικών μπαχαρικών


 συστατικά
  • 3 κ.σ. τριμμένο κάρδαμο
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο κύμινο
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μαυροπίπερο
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο κανέλα
εκτέλεση
  1. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και φυλάμε σε γυάλινο βαζάκι.
  2. το καλύτερο για να έχουμε περισσότερο άρωμα είναι να πάρουμε σπόρους από το καθένα και ολόκληρη κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο και να τα καβουρντίσουμε. Στη συνέχεια σε μύλο τα τρίβουμε έμεις ...

πατάτες φούρνου με γάλα, δυόσμο και μπόλικα μπαχαρικά

συστατικά
για ένα μεγάλο ταψί
  • 2 κιλά πατάτες
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
  • 2 κ.σ. δυόσμο αποξηραμένο
  • 2 κ.σ. λάδι
εκτέλεση
  1. σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα συστατικά εκτός από τις πατάτες. 
  2. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια και τις προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα συστατικά. Ανακατεύουμε καλά με τα χεράκια, ώστε να βραχούν όλες οι πατάτες. 
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα. Σε ενα μεγάλο ταψί ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ, και από πάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε έτσι για 40 λεπτά, στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά. 
  5. Αυτή η κρούστα που φαίνεται να έχει σκεπάσει τις πατατούλες είναι λόγω του γάλα σόγιας.

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

μπισκότα με βρώμη και σιρόπι καραμέλας

συστατικά
  • 100 γραμ αλεύρι
  • 50 γραμ βρώμη
  • 75 γραμ μαργαρίνη σε μπάρα
  • 70 γραμ μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 2 βανίλιες
  • 60 γραμ σιρόπι καραμέλας
εκτέλεση
  1. Βάζουμε για λιγάκι τη βρώμη στο μούλτι. Δεν την κάνουμε τελείως πούδρα.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά και προσθέτουεμ τη μαργαρίνη σε κομματάκια. Τρίβουμε με τα χέρια, μέχρι το μείγμα να μοιάσει με τραχανά.
  3. Προσθέτουμε το σιρόπι καραμέλας και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου στον αέρα, απλώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και με ελαφρώς βρεγμένα χέρια πλάθουμε μπαλίτσες και τις βάζουμε πάνω στο ταψί.
  5. Δεν χρειάζεται να τις πατικώσουμε, απλώνουν. 
  6. Ψήνουμε για 7-10 λεπτά, και μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. 
  7. Αν θέλουμε, μόλις κρυώσουν τους ρίχνουμε λίγη λιωμένη κουβερτούρα.