Translator

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

πληγούρι με βασιλικό και λεμόνι


συστατικά
για δύο άτομα
  • 1 κούπα πληγούρι
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
  • λίγο λαδάκι
  • 2 κούπες βραστό νερό 
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • 5 φύλλα βασιλικός (ο πλατύφυλλος)
εκτέλεση
  1. τσιγαρίζουμε το πληγούρι με το αλάτι, το σκόρδο και το λαδάκι, ανακατεύοντας συνέχεια.
  2. προσθέτουμε το βραστό νερό, χαμηλώνουμε το μάτι στο 3, βάζουμε το καπάκι και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. 
  3. αφού το πληγούρι είναι έτοιμο και μαλακό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, και το βασιλικό ψιλοκομμένο.
  4. συνοδεύουμε με βιολογικά χόρτα, φτιαγμένα στον ατμό.

κεικ πορτοκάλι-καφές


συστατικά

      μέρος πορτοκαλιού
  • 3/4 κούπας μαύρη ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι (προτιμήστε ρυζαύλευρο, ντίνκελ ή φαγόπυρου)
  • 1 πορτοκάλι χυμός και ξύσμα
  • 50 γραμ μαργαρίνη
  • 1 1/2 κ.σ. baking powder
      μέρος καφέ
  • 3/4 κούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1/2 κούπα αλεύρι (προτιμήστε ρυζαύλευρο, ντίνκελ ή φαγόπυρου)
  • 1/2 κούπα χαρουπαύλευρο
  • 1/2 κούπα καφέ (ή μισή κούπα γαλλικός, ή 1 κ.σ. νες διαλυμένος σε μισή κούπα χλιαρό νερό)
  • 50 γραμ μαργαρίνη
  • 1 1/2 κ.σ. baking powder.
εκτέλεση
  1. δουλεύουμε σε δύο μπολ κάνοντας τα ίδια πράγματα. χτυπάμε με το μίξερ πρώτα τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη, μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για άλλα 3 λεπτά.
  2. σε ένα μικρό ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα, ρίχνουμε πρώτα το πορτοκαλένιο μέρος και από πάνω το "σοκολατένιο" 
  3. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα για περίπου 35-40 λεπτά.

pastaflora

foto:el amor

συστατικά
  • 2 κούπες αλεύρι (προτιμήστε ντινκελ ή φαγόπυρου)
  • 4 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 100 γραμ φυτική μαργαρίνη σε μπάρα
  • 1 πορτοκάλι χυμός και ξύσμα
  • 1 πορτοκάλι χυμός
  • 300 γραμ μαρμελάδα
εκτέλεση
  1. σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking, τη ζάχαρη, το ξύσμα και την κανέλα. ανακατεύουμε.
  2. κόβουμε τη μαργαρίνη σε κομματάκια και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ. με τα χέρια μας τρίβουμε μέχρι το μείγμα να μοιάσει με τον τραχανά.
  3. φτιάχνουμε μία κορώνα και στο κέντρο της προσθέτουμε το χυμό, και σιγά σιγά ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη μας. την αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο να ξεκουραστεί. 
  4. ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα. χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
  5. σε ένα ταψάκι απλώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε τη μισή ζύμη. επειδή κολλάει πολύ, βρέχουμε συνέχεια τα χέρια μας. 
  6. βάζουμε τη μαρμελάδα και με το άλλο μισό της ζύμης φτιάχνουμε "σκουλικάκια" και τα βάζουμε ή γύρω γύρω ή σταυρωτά από πάνω. 
  7. ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

πατάτες με πορτοκάλι


συστατικά
  • 2 κιλά πατάτες
  • χυμός από 4 πορτοκάλια
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 1/2 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
εκτέλεση
  1. κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ μάζι με όλα τα υπόλοιπα συστατικά. ανακατεύουμε με τά χέρια μας. 
  2. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα 
  3. βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, ρίχνουμε τις πατάτες και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. ψήνουμε έτσι για 30 λεπτά.
  4. βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να ξεροψηθούν οι πατάτες.
ΣΧΟΛΙΟ αντί να απλώσουμε λαδόκολλα μπορούμε
ή να κόψουμε λεπτές φέτες πορτοκάλι, να βγάλουμε τη φλούδα και το πασπαλίσουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη. αυτές τις φέτες μετά τις απλώνουμε σε όλο το ταψί
ή να κόψουμε λεπτές φέτες κρεμμύδι και να απλώσουμε αυτές.
οι πατατες παίρνουν τέλεια ζεύση είτε μαγειρεμένες πανω στο πορτοκάλι είτε πάνω στο κρεμμύδι.

    πουρές φάβας με γάλα σόγιας

    foto: el amor
    συστατικά
    • 200 γραμ φάβα
    • 500 ml γάλα σόγιας
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 1 πράσο φρέσκο, τρυφερό και χοντροκομμένο(προεραιτικά)
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    εκτέλεση 
    1. σε μπόλικο νερό στη μέγιστη θερμοκρασία βράζουμε τη φάβα για 10 λεπτά. σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά, μέσα στο νερό και πάνω στο μάτι. 
    2. σουρώνουμε. προσθέτουμε στο κατσαρολάκι που έχουμε τη φάβα, όλα τα υπόλοιπα συστατικά εκτός απο το ελαιόλαδο. βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, χωρίς να βάλουμε το καπάκι στην κατσαρόλα, γιατί φουσκώνει. 
    3. ενώ αρχίζει το μείγμα να γίνεται πιο πηχτό, χαμηλώνουμε και τη θερμοκρασία στο μάτι. (το τελευταίο τέταρτο το μαγειρεύω στο ένα)
    4. αφού περάσουν τα 45 λεπτα, απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από το μάτι, προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε στο μούλτι μέχρι να έχουμε έναν απαλό πουρέ.

    ελαφρώς πικάντικη σάλτσα με πιπεριά φλωρίνης


    συστατικά
    • 1 1/2 πιπεριά φλωρίνης
    • 2 δοντάκια σκόρδο
    • 1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο
    • 2 κ.σ. λάδι
    • 1 κ.γ. μπούκοβο πικάντικο
    εκτέλεση
    1. κόβουμε την πιπεριά και την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, μάζι μέ όλα τα υπόλοιπα συστατικά. μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά 20-25 λεπτά. ανακατεύουμε κάθε τόσο. 
    2. περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο μούλτι με 1/2 κούπα νερό. έτοιμη!

    φούξια σάλτσα για μακαρόνια



    συστατικά
    για ένα πιάτο
    εκτέλεση
    1. βάζουμε όλα τα συστατικά, εκτός από το βασιλικό στο μούλτι.
    2. η σαλτσα μας είναι έτοιμη. την ρίχνουμε πάνω στα ζυμαρικά μας 
    3. τέλος ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και τον προσθέτουμε

    πατάτες με πουρέ πράσου στο φούρνο



    συστατικά
    • 6 μικρά φρέσκα τρυφερά πράσα
    • 3 καρότα
    • 2 κ.σ. λάδι
    • λίγο αλατάκι
    • 1 κ.σ. ρίγανη
    • 1/4 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
    • 1 1/2 κιλό πατάτες (είναι περίπου 8 μεγάλες πατάτες)
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
    • 3 κ.σ. λάδι
    εκτέλεση
    1. για να φτιάξουμε τον πουρέ. χοντροκόβουμε τα πράσα και τα καρότα και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το λάδι, λίγο αλατάκι, ρίγανη και σκόρδο. ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο. όταν αρχίσει το λάδι να καίγεται ( το καταλαβαίνουμε γιατί αρχίζει να "τσιτσιρίζει") το αφήνουμε 2 λεπτάκια, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα. μετά προσθέτουμε 2-3 κ.σ. νερό, βάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
    2. για τις πατάτες. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, κόβουμε τις πατατούλες σε φέτες, όπως όταν φτιάχνουμε μουσακά, τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, την πάπρικα και το λάδι και ανακατεύουμε με τα χεράκια για να πάει παντού. σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και απλώνουμε τις πατατούλες. ψήνουμε για 20 λεπτά. 
    3. αφού έχουν μαλακώσει τα πράσα και τα καρότα, τα απομακρύνουμε από το μάτι, περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο μούλτι μέχρι να έχουμε έναν ωραιότατο πουρέ. 
    4. παίρνουμε ένα άλλο ταψάκι, πιο μικρό αυτή τη φορά, απλώνουμε λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε μία μία τις πατατούλες(που ψήσαμε) ώστε να μην μείνει κανένα κενό. στη συνέχεια απλώνουμε τον πουρέ και τέλος βάζουμε όσες πατατούλες περίσσεψαν. ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτάκια.

    Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

    πληγούρι με πουρέ πατάτας και γάλα καρύδας στο φούρνο


    συστατικά
    • 7 πατάτες 
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • 300 γραμ πληγούρι
    • 2 κ.σ. λάδι
    • 1 1/2 κρεμμύδι τριμμένο στο μούλτι
    • 1/2 κούπα corn flakes τριμμένο στο μούλτι
    • 2 κ.γ. αποξηραμένη και τριμμένη μέντα
    • 2 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
    • 500 ml γάλα καρύδας
    • 1 κ.γ. αλάτι
    εκτέλεση 
    1. ξεκινάμε με τον πουρέ. κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ίσα να τις καλύπτει. ρίχνουμε και το αλάτι, βάζουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια- προς χαμηλή φωτιά- για 30 λεπτά. πατάμε με ένα πηρούνι μέχρι να γίνει ο πουρές.
    2. σωτάρουμε σε άλλο κατσαρολακι το κρεμμύδι με το λάδι. προσθέτουμε το corn flakes και ανακατεύουμε. χαμηλώνουμε το μάτι και προσθέτουμε το πληγούρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το λάδι καρύδας. βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι το πληγούρι να είναι μαλακό. θελει γύρω στα 20 λεπτά. ελέγχουμε μην τυχών ρουφήξει όλο το γάλα της καρύδας και κολλήσει. αν έχει ρουφήξει όλο το γάλα της καρύδας, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ρίχνουμε λίγο νεράκι. (βραστό αν γίνεται)
    3. αφού ο πουρές και το πληγούρι είναι έτοιμα, ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
    4. επιλέγουμε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε, εγώ έχω ένα γαστράκι που προτιμώ για αυτή τη συνταγή. 
    5. πασπαλίζουμε τον πάτο του με λίγο τριμμένο corn flakes, προσθέτουμε το πληγούρι, από πάνω ρίχνουμε τον πουρέ και τέλος πασπαλίζουμε πάλι με corn flakes. αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και λίγο τσίλι από πάνω και για να πάρει ένα τόνο κοκκινάκι, αλλά και να το κάνουμε και λίγο πικάντικο.
    6. ψήνουμε μέχρι να κοκκινίσει από πάνω.

    τραγανές πατάτες φούρνου

    είναι τραγανές από έξω και μαλακές σαν πουρές από μέσα


    συστατικά
    • πατάτες όσες θέλουμε
    • τριμμένο σκόρδο 
    • γλυκιά πάπρικα 
    • αλάτι 
    • λίγο λάδι για το ταψί 
    εκτέλεση 
    1. ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. βράζουμε νερό, το αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. θα τις βράσουμε για 10 λεπτά. 
    2. ενώ κάνουμε αυτό, ρίχνουμε σε ένα ταψί λαδάκι -όχι πολύ- και το βάζουμε στο φούρνο. τον ανάβουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα.
    3. μετά τα 10 λεπτά αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα, που έχουμε τις πατάτες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε εκεί τις πατάτες. από πάνω πασπαλίζουμε με σκόρδο και πάπρικα.
    4. ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες μέχρι να κοκκινήσουν. είναι νόστιμες να τις αφήσουμε να ξεροψηθούν και λιγάκι.
    ΣΧΟΛΙΟ αυτό μοιάζει περισσότερο με διαδικασία για να είναι οι πατάτες τραγανές από έξω και μαλακές μέσα, παρά με συνταγή. γι'αυτό τον λόγο δεν έχω βάλει τις ποσότητες.

    Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

    chimichurri αργεντίνικη σάλτσα

    είναι μία πικαντοσκορδάτη σάλτσα που στην αργεντινή συνοδεύει κυρίως το κρέας. εμείς την έχουμε ρίξει πάνω από πατάτες, μακαρόνια, μελιτζάνες, ρύζι ..κτλ..


    συστατικά
    σε αναλογία 
    • 2 τριμμένο σκόρδο
    • 2 άσπρο πιπέρι
    • 2  μπούκοβο πικάντικο
    • 1 ρίγανη
    • 1 μαιντανό αποξηραμένο και τριμμένο
    δηλαδή αν βάλουμε 2 κ.σ. από το σκόρδο, θα βάλουμε 1 κ.σ. από τη ρίγανη .

    συνήθως φτιάχνω μεγάλη ποσότητα, τα ανακατεύω όλα μαζί και τα διατηρώ μέσα σε γυάλινο βαζάκι .

    τα παραπάνω είναι το στερεό τμήμα της σάλτσας.
    για το υγρό θέλουμε
    • νερό
    • λευκό ξύδι
    • λάδι
    εκτέλεση
    1. παίρνουμε σε αναλογία 1: 1 : 1 μπαχαρικά, νερό και λευκό ξύδι και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι. ανακατεύουμε και το αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά.
    2. στη συνέχεια προσθέτουμε λάδι και αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρό το θέλουμε .

    Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

    μεξικάνικη πικάντικη σάλτσα με φυστίκι

    είναι μία γλυκοπικάντικη πηχτή σάλτσα που μπορεί να συνοδέψει το ρύζι, ντορίτος ή τορτίγιες(που είναι οι μεξικάνικες πιτούλες φτιαγμενες κυρίως απο καλαμποκάλευρο.)
    είναι από ένα μεξικάνικο site


    συστατικά
    • 1/2 κιλό φυστίκι αράπικο χωρίς τη φλούδα
    • 1/2 κρεμμύδι
    • 3 δοντάκια σκόρδο
    • 5 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες
    • 1 πιπεριά φλωρίνης
    • 1 κύβος λαχανικών *
    • 1/2 λίτρο νερό
    • λίγο λαδάκι για το κατσαρολάκι
    εκτέλεση
    1. Βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τον κύβο λαχανικών.
    2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα φυστίκια μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τα βγάζουμε με τρυπιτή κουτάλα.
    3. Στο μουλτι βαζουμε κρεμμυδι, σκόρδο και τις πιπεριες.
    4. Τα ριχνουμε μετά μέσα στο ιδιο κατσαρολάκι που ειχαμε τα φυστίκια , χαμηλωνουμε τη φωτια και βάζουμε το καπακι.
    5. Αφού έχουν κρυώσει λίγο τα φυστίκια (όση ώρα κάνουμε τα υπόλοιπα) τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
    6. Μετα απο κανα 5λεπτο που έχουν τσιγαριστει τα κρεμμύδια με τα λοιπα υλικα προσθέτουμε ξανα τα τριμμενα φυστικια και μετα το νεράκι με τον κύβο λαχανικών.
    7. Χαμηλώνουμε τη φωτια ακόμα περισσότερο (στο 2) και ανακατευουμε.
    8. Αφήνουμε ανοιχτό το κατσαρολακι και βράζουμε για κανα 10λεπτο ανακατευοντας καθε τόσο.(είναι πολύ πηχτό οπότε έχουμε το νου μας μην κολλήσει.)
    9. Οταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει λιγο και το βάζουμε στο μουλτι να γίνει πιο μαλακό σαν πουρές.

    ΣΧΟΛΙΟ

            Οι κύβοι λαχανικών δεν είναι καθόλου υγιεινοί οποτε καλύτερα να φτιάχνουμε τους δικούς μας. Η διαδικασία είναι εύκολη.
             επειδή η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, αν τη θέλουμε πιο αραιή μπορούμε σφού τη φτιάξουμε μέσα στο μούλτι σιγά σιγά να προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να έχει τη σύσταση που θέλουμε.