Translator

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

κανελόνια με πράσο, μανιτάρια και γάλα σόγιας.

συστατικά
  • 1 κουτί κανελόνια
γέμιση
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 4 καρότα τριμένα στον τρίφτη
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 300 γραμ φρέσκα μανιτάρια
  • 1 κούπα καρύδια καβουρντισμένα και μετά τριμμένα στο μούλτι
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 2 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
για το μπάνιο τους
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας
  • 1 κρέμα γάλακτος σόγιας
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • λίγη πάπρικα για πασπάλισμα
εκτέλεση
  1. σε ένα κατσαρολάκι ψιλοκόβουμε τα μανιταρια, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτάκια σε μέτρια φωτιά. προσθέτουμε 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. σκόρδο και 1 κ.γ. κόλιανδρο. κοιτάμε να έχουν γίνει τα μανιτάρια και ανοίγουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτάκια περίπου ώστε να φύγει όλο το νερό που έβγαλαν τα μανιτάρια. αν δεν εξατμίζεται το νερό δυναμώνουμε λίγο το μάτι.
  2. σε άλλο κατσαρολάκι, με κλειστό καπάκι και μέτρια φωτια, μαγειρεύουμε και το πράσο με τα καρότα. προσθέτουμε το λάδι, το υπόλοιπο αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά της γέμισης. γύρω στα 20 λεπτά μαγειρεύουμε και στο τέλος ανοίγουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να εξατμιστεί το νερό που έβγαλαν τα λαχανικά.
  3. ανακατεύουμε όλα τα συστατικά μαζί και γεμίζουμε τα κανελόνια, δεν τα γεμίζουμε τελείως μέχρι τα άκρα.
  4. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. ο φούρνος πρέπει να είναι κάλα ζεστός όταν βάλουμε τα κανελόνια.
  5. σε ενα μπολ ανακατεύουμε το γάλα σόγιας, με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
  6. σε ένα ταψάκι βάζουμε τα κανελόνια και τους ρίχνουμε το γάλα.
  7. από πάνω βάζουμε την κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα (ή λίγο τσίλι!) σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο. 
  8. ψήνουμε για 35 λεπτά με το αλουμινόχαρτο, μετά το βγάζουμε και ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα γάλακτος. περίπου 15-20 λεπτά ακόμα.

    κρασόμελο

    ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ VEGAN


    για κάθε ένα κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
    συστατικά
    • 1 κ.σ. μέλι
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 3 γαρίφαλα
    • 3 σπόρους κάρδαμο ολόκληρους
    • φλούδα από πορτοκάλι (για 4 κρασοπότηρα η φλούδα από περίπου μισό πορτοκάλι)
    εκτέλεση
    1. σε ένα κατσαρολάκι μετράμε τα ποτήρια κρασιού που θέλουμε να βάλουμε. 
    2. ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο μέγιστο και βάζουμε πάνω το κατσαρολάκι. προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε το καπάκι και βράζουμε για 5-7 λεπτά. κάθε τόσο ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα για να λιώσει καλά το μέλι. πριν το βγάλουμε από το μάτι, το μέλι να έχει λιώσει πολύ καλά.
    3. σβήνουμε το ματί, βγάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε σκεπασμένο με το καπάκι για άλλα 5 λεπτά.
    4. σουρώνουμε και σερβίρουμε έτσι ζεστούλι που είναι.
    ΣΧΟΛΙΟ θα χρησιμοποιήσουμε ένα φυτικό μέλι. μπορείτε να βρείτε σε μαγαζί με βιολογικά προιόντα.
    αν δεν θέλουμε να βάλουμε μέλι μπορούμε να το φτιάξουμε με γλυκό ή ημίγλυκο κρασί.

    Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

    yogi tea

    γνωστό και σαν "ο καφές των αρχαίων" είναι ένα γενικό διεγερτικό και καλυτερεύει τη μνήμη.



    για κάθε φλυτζάνι

    συστατικά
    • 300ml νερό
    • 3 γαρίφαλα
    • 4 σπόροι κάρδαμου ολόκληροι
    • 4 "μπαλίτσες" μαύρο πιπέρι
    • 1/2 ξυλαράκι κανέλας
    • 1 ροδέλα φρέσκο ginger (ή 1/4 κ.γ. ξερό, τριμμένο)
    • 1/4 κ.γ. μαύρο τσάι (προεραιτικό)
    • 1/2 κούπα γάλα σόγιας (βιολογικό παρακαλώ)
    εκτέλεση 
    1. βάζουμε το νερό να βράσει. όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε όλα τα συστατικά εκτός από τα δύο τελευταία.
    2. χαμηλώνουμε το μάτι, βάζουμε καπάκι στο κατσαρολάκι μας και βράζουμε για 20 λεπτά.
    3. μετά τα 20 λεπτά προσθέτουμε το γάλα σόγιας και το μαύρο τσάι. ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι.
    4. το αφήνουμε για 2-3 λεπτά και σουρώνουμε.
    γαρίφαλο -> ηρεμεί τον πόνο και δυναμώνει το νευρικό σύστημα
    μαύρο πιπέρι -> καθαρίζει το αίμα και υποκινεί την διαδικασία της χώνεψης
    ginger -> δίνει δύναμη και ενέργεια
    κανέλα -> βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και χαμηλώνει τον δείκτη ζαχάρου
    κάρδαμο -> ανοίγει την όρεξη
    μαύρο τσάι
    -> ενώνει όλα τα υπόλοιπα συστατικά φτιάχνοντας ένα ρόφημα πολύ υγιεινό
     

    αυτές είναι λίγες από τις πολλές τους ιδιότητες...

      Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

      σαλάτα με πληγούρι και αβοκάντο

      ιδέα του sir Cαlamarίδης


      συστατικά
      • 1 κούπα πληγούρι
      • 1/2 κ.γ. αλάτι
      • 1/2 κ.γ. κύμινο
      • 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
      • 1 αβοκάντο
      • 3 μικρά καρότα
      • 1/2 κρεμμύδι 
      • χυμός λεμονιού (προεραιτικά)
      • 1 κ.σ. λάδι
      εκτέλεση
      1. φτιάχνουμε το πληγούρι. ή το βράζουμε ή βράζουμε μόνο το νερό και το ρίχνουμε στο πληγούρι για 15 λεπτά. εκεί προσθέτουμε το αλάτι, το κύμινο και το τριμμένο σκόρδο. δοκιμάζουμε το πληγούρι, αν είναι έτοιμο και το σουρώνουμε να φύγει το έξτρα νερό. 
      2. βγάζουμε τη φλούδα και το κουκούτσι από το αβοκάντο. το βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα καρότα, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και το λάδι.
      3. προσθετουμε την κρέμα του αβοκάντο στο πληγούρι και ανακατεύουμε να πάει παντού.
      4. είναι ωραιότατο και σαν κυριώς πιάτο...

      σάλτσα ταχίνι

      ιδέα του sir Calamarίδης
      συνοδευτικό για τα φαλάφελς ή για ο,τιδήποτε άλλο θέλουμε ..


      συστατικά
      • 4 κ.σ. ταχίνι
      • 1/2 κρεμμύδι
      • 1 ζουμερή ντομάτα
      • 1 κ.σ. λάδι 
      • λίγο νεράκι (εξαρτάται πόσο νερουλή θέλουμε τη σάλτσα)
      • λίγο αλάτι (προεραιτικά)
      εκτέλεση
      1. βάζουμε όλα τα συστατικά, εκτός από το νερό, στο μούλτι.
      2. αφού έχουν γίνει σαν κρέμα, αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά- κουταλιά το νερό, ανακατεύουμε και βλέπουμε τι σύσταση θέλουμε να έχει.
      3. έτοιμο...το βάζουμε σε ένα μπολάκι και σερβίρουμε.

      βραδιά φαλάφελ στο Camelot


      Με πρωταγωνιστες τα φαλαφελ...εκεινο το βράδυ o  
      our liege και his fellow knights
      sir Calamarιδης
      sir Ga
      sir Ψηλός
      sir Gala

      κατάφεραν να λύσουν ένα μεγάλο μυστήριο...
      μπόρεσαν να βρουν ποιος ήταν ο traitor που έφαγε τα περισσότερα φαλαφελς...ήταν δύσκολη υπόθεση γιατί ο traitor ηταν πολύ διπλωματικός...και έτρωγε γρήγορα...
      τον πρόδωσε το μέγεθος του πιάτου του ...

      όλοι οι ιππότες βοήθησαν στην αποστολή αυτη..."βραδιά με φαλαφελς"

      αναλυτικά


      σάλτσα με ταχίνι 
      για τα φαλαφελς
      ιδέα του sir Calamarιδης

      ψιλοκκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, πιπεριά, κρεμμύδι
      και πιτούλες
      ψιλοκομμένα και ψημμένα από τα χεράκια του sir Ga


      τα φαλάφελς τα τρώμε ή σκέτα ή τα τυλίγουμε μέσα σε μία πιτούλα και προσθέτουμε ό,τι άλλο θέλουμε..



      σαλάτα με πληγούρι και αβοκάντο 
      ιδέα του sir Calamarίδης

      φωτογραφίες και διακόσμηση 
      our liege με τον fellow knight sir Ψηλό

       

      Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

      μανιτάρια με καρότο και καλαμπόκι

      foto: el amor

      συστατικά
      • 1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια
      • 4 καρότα 
      • μία μικρή κονσέρβα καλαμπόκι (βιολογικό παρακαλώ)
      • 1/4 κ.γ. αλάτι
      • λίγη γλυκιά πάπρικα
      • 1/2 κ.γ. ρίγανη
      • 1/2 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
      • ελάχιστο τσίλι σε σκόνη (προεραιτικά, αν το θέλουμε λίγο πικάντικο)
      • ελαιόλαδο, για μετά το μαγείρεμα
      εκτέλεση
      1. πλένουμε, κόβουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. προσθέτουμε ελάχιστο λάδι και ανάβουμε στο μέγιστο το μάτι. όταν ζεσταθεί καλά το μάτι το χαμηλώνουμε λίγο πιο κάτω από τη μέση. μαγειρεύουμε έτσι για 5 λεπτά.
      2. τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη ή κόβουμε λεπτές φέτες με το "ξεφλουδιστήρι" καρότων. προσθέτουμε και τα καρότα στο τηγάνι και ρίχνουμε και όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι. σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι, χαμηλώνουμε κι άλλο το μάτι και μαγειρέυουμε για άλλα 15-20 λεπτά. κάθε τόσο ανακατεύουμε.
      3. στο τέλος προσθέτουμε και το καλαμπόκι, ανακατεύουμε και μαγειρέυουμε για άλλα 3-5 λεπτά (ή μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά) με το καπάκι ανοιχτό. 
      4. αφού είναι έτοιμο ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
      5. συνοδεύουμε με καβουρντισμένα καρύδια ή με ό,τι άλλο θέλουμε...όπως μπασμάτι ή μακαρόνια.
      ΣΧΟΛΙΟ
      η επιλογή των μπαχαρικών είναι προσωπική υπόθεση..απλά νομίζω ότι το σκόρδο και η πάπρικα ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια.

      βραστά κάστανα


      συστατικά
      • κάστανα
      εκτέλεση
      1. πλένουμε πολύ καλά τα κάστανα.
      2. χαράζουμε με ένα καλό μάχαιρι 2 σταυρούς στην κάθε πλατιά πλευρά των καστάνων. αν πάνω στα κάστανα δούμε τρυπούλες, τα πετάμε, γιατί...κάποιος άλλος πρόλαβε να φάει πριν από εμάς...αν έχουμε κήπο, καλύτερα να τα πετάξουμε εκεί.
      3. βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κάστανα. σε 20 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμα. δοκιμάζουμε ένα και τα βγάζουμε.
      4. με το που τα βγάλουμε τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και βγάζουμε αμέσως τη φλούδα τους. βγαίνει πανεύκολα. 
      5. τα απολαμβάνουμε ζεστά...

      falafel

      υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για να φτιάξεις φαλάφελ. είναι ρεβυθοκεφτέδες.
      εμείς "κόψαμε και ράψαμε" και σας παρουσιάζουμε την παρακάτω συνταγή...


       συστατικά
      • 270 γραμ ρεβύθια
      • 2 δοντάκια σκόρδου
      • 1 κρεμμύδι
      • 1 καρότο 
      • 2 κ.σ.ταχίνι
      • μία χούφτα μαιντανός
      • 1 κ.γ. κύμινο
      • 1/2 κ.γ. κανέλα
      • 1 κ.γ. πάπρικα
      • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
      • 1 κ.γ. αλάτι
      εκτέλεση
      1. γεμίζουμε ένα μπολ με μπόλικο νεράκι και αφήνουμε εκεί μέσα τα ρεβύθια για 24 ώρες. στην παραδοσιακή συνταγή δεν βράζουμε τα ρεβύθια αλλά τα μουλιάζουμε...τώρα σε περίπτωση ανάγκης τα βράζουμε γύρω στη μία ώρα ή ίσως και λίγο παραπάνω, αν δεν τα έχουμε μουλιάσει καθόλου στο νερό.
      2. αφαιρούμε τις φλούδες τους. μέτα από τόσες ώρες στο νερό βγαίνουν εύκολα, παρόλα αυτά αυτό είναι το μοναδικό βήμα ...που χρειάζεται πολλή υπομονή...
      3. ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη. τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα σκεπάζουμε ..με κάποιο τρόπο( έγω χρησιμοποιώ ένα τηγάνι που έχει και καπάκι, που είναι για ομελέτα). σε μέτρια φωτιά τα μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, για να μαλακώσουν.
      4. βάζουμε τα ρεβύθια στο μούλτι και τα τρίβουμε. αμέσως θα γίνουν σαν πουρές. προσθέτουμε και το σκόρδο και ξανατρίβουμε. τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και εκεί προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά. ανακατεύουμε με τα χεράκια μας...
      5. σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και το βάζουμε στο ψυγειό για 1 1/2 με 2 ώρες.
      6. το βγάζουμε και πλάθουμε μπαλίτσες ή πλακουτσωτά καφτεδάκια.
      7. τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λαδάκι. όταν γίνουν από τη μία μεριά προσεχτικά τα γυρίζουμε από την άλλη. προσεχτικά γιατί μπορεί να σπάσουν. 
      8. .... ή προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω αντίσταση. βάζουμε σε ένα ταψακί λαδόκολλα, απλώνουμε τα κεφταδάκια μας και τους ρίχνουμε λίγο λαδάκι από πάνω. όταν κοκκινίσουν από τη μία μεριά, τα γυρνάμε και από την άλλη. θέλουν γύρω στα 20-30 λεπτά.εγώ βάζω το ταψάκι κάτω κατώ οπότε στο 10λεπτο ελέγχω αν έχουν γίνει από την κάτω μεριά. αν έχουν κοκκινίσει τα γυρίζω και τα αφήνω άλλο ένα 10λεπτο.
      ΣΧΟΛΙΟ
      1. συνήθως τα συνοδεύουν με μία κρέμα που μοιάζει με τζατζίκι, αλλά έχει και λίγο δυόσμο. θα μπορούσαμε λοιπόν να φτιάξουμε το τζατζικάκι αυτό με γιαούρτι σόγιας.  
      2. βέβαια υπάρχουν και πολλές άλλες σαλτσούλες...απλά καλό είναι η σάλτσα να έχει ελαφριά και φρέσκια ζεύση γιάτι τα falafels έχουν αρκέτά δυνάτη...
      3. επείδη αυτά τα φαλάφες δεν έχουν καθόλου αλεύρι ανοίγουν στο φούρνο, οπότε καλύτερα να τα φτιάξουμε μικρά καφτεδάκια και ο φούρνος να είναι πολύ καλά ζεστός όταν τα βάλουμε μέσα. βγαίνουν περίπου 20 μικρά φαλάφες.
      4. σε πολλές συνταγές βάζουν αλεύρι. αν θέλετε να βάλετε λίγο αλεύρι προτιμήστε το αλεύρι από ρεβύθια. βάζουμε μια κ.σ. μέσα στο μείγμα και μέτα πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι τα περνάμε πρώτα από αλεύρι. τώρα αν είναι να τα ψήσουμε βάζουμε μισή κούπα αλεύρι μέσα στο μείγμα. η αλήθεια είναι ότι με το αλεύρι το μείγμα είναι πιο σταθερό, άρα και πιο ευπαρουσίαστο μέτα το μαγείρεμα...
      5. το βήμα 3 δεν είναι απαραίτητο. ακόμα και αν τα βάλουμε ωμά στο μείγμα το αποτέλεσμα είναι εξισου καλο  

      Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

      κέικ καρότου

      το καρότο χρησιμοποιείται πολύ στην vegeterian κουζίνα. βρήκα αυτή τη συνταγή σε ένα ωραίο blog "mi cocina vegetariana"

      για μία γλυκιά φίλη, που λατρεύει τα γατάκια...


      συστατικά
      • 3 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο στο μούλτι
      • 1/2 κούπα νερό
      • 1/3 κούπας λάδι
      • 1 1/2 κούπα (180 γραμ.) καρότο τριμμένο στο μούλτι
      • 1 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα ή σουσάμι 
      • 1 κούπα σταφίδες
      • 1 κούπα αλεύρι ή 1 κούπα και 1/4 της κούπας βρώμη(που θα κάνουμε σκόνη στο μούλτι) ή 1 κούπα ρυζαύλευρο
      • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
      • 1 1/2 κ.γ. baking soda
      • 1 κ.γ. baking powder
      • 1 κ.γ. κανέλα
      • 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
      • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
      • 1/2 κ.γ. αλάτι
      εκτέλεση
      1. ανακατεύουμε το λιναρόσπορο με το νερό και το χύνουμε σε ένα μπολ.
      2. εκεί προσθέτουμε το λάδι, το καρότο, τα καρύδια και τις σταφίδες.
      3. σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το baking powder, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. ανακατεύουμε πολύ καλά.
      4. στο μπολ με τα υγρά προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
      5. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στο αέρα. καλύπτουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά. σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για άλλα 5-10 λεπτά.
      6. όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε στο ταψάκι για 15 λεπτά και μετά το βγάζουμε και το αφήνουμε καμιά ωρίτσα να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε. μέσα θα είναι υγρό, αλλά αυτό θέλαμε. 
      7. δεν το κόβουμε πριν κρυώσει καλά, γιατί θα διαλυθεί. 
      ΣΧΟΛΙΟ
      αν βάλουμε καρύδι η γεύση θυμίζει καρυδόπιτα..εγώ θα έλεγα ότι αυτό το κέικ είναι μία εναλλακτική καρυδόπιτα..