Translator

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

φουσκωτό ρύζι

συστατικά
  • ρύζι (ό,τι ρύζι θέλουμε, απλά όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο μεγάλο θα γίνει όταν φουσκώσει)
  • αλάτι
  • ό,τι μπαχαρικά θέλουμε 
εκτέλεση
  1. βράζουμε το ρύζι ή το φτιάχνουμε στο ατμό. 
  2. το απλώνουμε μετά πάνω σε ένα ταψι και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. αν κάνει ζέστη αυτό θα πάρει γύρω στις 5-7 ώρες..αν κάνει κρύο..χμ...πολύ παραπάνω. το καλύτερο είναι να το αφήσουμε σε ένα σημείο που χτυπάει ο ήλιος. στη χειρότερη των περιπτώσεων το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 50 βαθμούς για 3-4 ώρες.
  3. αφού έχει ξεραθεί τελείως (όσα δεν έχουν ξεραθεί δεν θα φουσκώσουν) συνεχίζουμε με την διαδικασία.
  4. βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο λαδάκι και ρίχνουμε και μία φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι. τηγανίζουμε σε υψηλή φωτιά.
  5. όταν η φέτα μαυρίσει τη βγάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το ρύζι. 
  6. σε μερικά δευτερόλεπτα θα φουσκώσει. με ένα πηρόυνι το βγάζουμε και το αφήνουμε σε ένα πιάτο, στο οποίο προηγουμένως έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας.
  7. έτοιμο και πεντανόστιμο!!καλύτερα να το φάμε άμεσα γιατί μετά μαλακώνει.

μπισκοτάκια με ginger και μελάσα

συστατικά
  • 250 γραμ δημητριακά (μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε για παράδειγμα 200 γραμ corn flakes και 50 γραμ βρώμη)
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ginger σε σκόνη
  • 100 γραμ ταχίνι
  • 50 γραμ μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μελάσα
  • 1 κ.σ. τριμμένο στο μούλτι λιναρόσπορο
  • 1/4 της κούπας νερό
εκτέλεση
  1. τρίβουμε στο μούλτι τα δημητριακά μέχρι να γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. στο μπολ προσθέτουμε όλα τα υπολοιπα υλικά εκτός απο το λιναρόσπορο και το νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το λιναρόσπορο με το νερό και το προσθέτουμε κι αυτό στο μείγμα. ανακατεύουμε με τα χέρια πολύ καλά.
  4. ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  5. απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, πλάθουμε μπαλίτσες, τις πατικώνουμε λίγο με τα δάχτυλα και ψήνουμε για 15 λεπτά. βγαίνουν περίπου 25 μπισκοτάκια.
ΣΧΟΛΙΟ

αντί για ginger μπορούμε να βάλουμε
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.γ. κακάο
αντί για μελάσα μπορούμε να βάλουμε
- 100 γραμ κουβερτούρα
αντί για ταχίνι
- 100 γραμ βούτυρο άλλου ξηρού καρπού
- 100 γραμ φυτική μαργαρίνη
- 50 γραμ φυτική μαργαρίνη και 50 γραμ μαρμελάδα
αντι για 250 γραμ δημητριακά
- 200 γραμ δημητριακά. τότε το μείγμα βγαίνει πιο νερουλό και το βάζουμε στο ταψί με κουταλάκι. όταν ψηθει γίνεται πολύ τραγανό.

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

milanesas με μελιτζάνα

συστατικά
  • 3 μελιτζάνες φλασκί
  • περίπου 300 γραμ τριμμένες στο μουλτι νιφάδες καλαμποκιού ή τριμμένη φρυγανιά
  • 7 κ.σ. λιναρόσπορο
  • αλάτι
  • σκόρδο σε σκόνη
  • δυόσμος
εκτέλεση
  1. αφήνουμε τον λιναρόσπορο όλη νυχτα σε νερό. την επόμενη μέρα τον βάζουμε στο μούλτι και τον πολτοποιούμε τελειως.
  2. βάζουμε σε ενα βαθύ πιάτο τις τριμμένες νιφάδες καλαμποκιού και σε ενα μπολ τον λιναρόσπορο με 2 κούπες νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί καλά μέσα στο νερό. θα μείνουνε κομμάτια, αλλα δεν πειράζει, απλά να μην είναι μαζεμένος όλος ο λιναρόσπορος σε ένα σημείο.
  3. η διαδικασία είναι όπως αυτή που φτιάχνουμε σνίτσελ. κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις περνάμε πρώτα απο το λιναρόσπορο και μετά από τις τριμμένες νιφάδες καλαμποκιού.
  4. λίγο πιο αναλυτικά...εγώ κάνω το εξής..κόβω λεπτές φέτες την μελίτζανα και τις βάζω στο μπολ που είναι ο λιναρόσπορος. προσθέτω αλάτι, σκόρδο και δύοσμο και μέτα μία μία τις περνάω και απο τις νιφάδες και τις ακουμπάω σε ένα πιάτο μέχρι να έρθει η ώρα να τις βάλω στο ταψι. 
  5. κάνω την ίδια διαδικάσια μέχρι να τελειώσουν όλες.
  6. σε ταψί βάζω λαδόκολλα, τοποθετώ τις μιλανέσας και ρίχνω και λίγο λαδάκι από πάνω.
  7. ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά. 
  8. συνήθως στήβουμε και λίγο λεμονάκι από πάνω πριν τις φάμε.

ταχίνι


συστατικά
  • 1 κούπα σουσάμι
  • 1 κούπα βραστό νερό
  • 2 κ.σ. λάδι 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
εκτέλεση
  1. καβουρντίζουμε το σουσαμι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά.(καβουρντισμα σημαίνει ότι δεν βάζουμε καθόλου λάδι. )το ανακατεύουμε κάθε τόσο. (αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο. μπορούμε να αφήσουμε και ωμό το σουσάμι, και μάλιστα είναι πολύ πιο υγιεινό ωμό.)
  2. περίμενουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε στο μούλτι μαζί με το νερό, το αλάτι και το λάδι και το χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει πουρές. αν το θέλουμε πιο νερουλο μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω νερό.
  3. το διατηρούμε σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο.Δεν κρατάει πολύ.

Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

brownie

συστατικά
  • 40 γραμ αλεύρι
  • 60 γραμ κακάο
  • 300 γραμ καστανή ζάχαρη
  • 125 γραμ καρύδια ή πέκαν ή φουντούκια
  • 250 γραμ κουβερτούρα
  • 200 γραμ φυτική μαργαρίνη
  • 2 κ.γ. άρωμα βανίλιας
  • 1 μπανάνα πολύ γινομένη
  • 2 κ.σ. baking powder
εκτέλεση
  1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο μικροκυμμάτων την κουβερτούρα με την μαργαρίνη. Ελεγχουμε κάθε τόσο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Λιώνουν γρήγορα. Ακόμα και αν έχουν μείνει κάποια κομματάκια, δεν πειράζει, θα λιώσουν ακόμα και αν το βγάλουμε από τη ζέστη.
  2. Σε ένα μπολ λιώνουμε την μπανάνα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. 
  3. Προσθέτουμε στο μπολ τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. 
  4. Στη συνέχεια κοσκινίζοντας προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, τη βανίλια, το μπεικιν και ελάχιστο αλατάκι. Ανακατεύουμε. 
  5. Tέλος ψιλοκόβουμε τα καρύδια, τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε.
  6. Σε ένα ταψάκι βάζουμε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. 
  7. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε.

    πιτούλα με γάλα καρύδας και καλαμπόκι

    συστατικά
    • 5 μικρές πατάτες
    • 2 κ.σ. baking powder 
    • 4 κ.σ. νερό
    • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
    • 1 κονσέρβα καλαμπόκι
    • 10 κ.σ. τριμμένες στο μούλτι νιφάδες καλαμποκιού( γύρω στα 300γραμ)
    • 2 κ.γ. κόλιανδρο 
    • 2 κ.γ. αλάτι
    • 1 κ.σ. λάδι ( αν έχουμε βάζουμε λάδι καρύδας )
    εκτέλεση
    1. ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό ίσα ίσα να τις σκεπάσει. προσθέτουμε και το 1 κ.γ. αλάτι. βράζουμε για 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. μετά απομακρύνουμε από την φωτιά.
    2. με ένα κουτάλι πολτοποιούμε τις πατάτες χωρις να αδειάσουμε το νερό που έμεινε. 
    3. μέσα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα καρύδας ένω ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα. 
    4. σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε το baking με το νερό και το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα.
    5. τέλος προσθέτουμε 7 κ.σ. νιφάδες καλαμποκιού, το καλαμποκι, 1 κ.γ. αλάτι, το λάδι και τον κόλιανδρο και ανακατευουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
    6. σε ένα ταψάκι απλώνουμε αντικολλητικό χαρτι και από πάνω ρίχνουμε λίγες από τις τριμμένες νιφάδες καλαμποκιού. μετά προσθέτουμε το μείγμα με τις πατάτες και τέλος πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες νιφάδες καλαμποκιού.
    7. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτά.

    Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

    πικαντόπιτα


    συστατικά
    για ένα μικρό ταψάκι
    • μισό βάζο salsa verde "la costena"
    • 1 1/2 κούπα γάλα σόγιας
    • 1 πατάτα μεγάλη
    • λίγο αλατάκι για την πατάτα
    • 3 1/2 κούπες νιφάδες καλαμποκιού
    εκτέλεση
    1. ξεφλουδίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες. τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει και λίγο παραπάνω. ρίχνουμε και λίγο αλατάκι. βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με το καπάκι. προσέχουμε μην μείνει χωρίς νερό. αφού είναι έτοιμες με ένα κουτάλι τις πολτοποιούμε σαν πουρέ ( χωρις να αδειάσουμε το νερό που ίσως έμεινε) και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
    2. προσθέτουμε στην κατσαρόλα σιγά- σιγά και ανακατεύοντας το γάλα σόγιας, την σάλτσα και τέλος τις νιφάδες καλαμποκιού. 
    3. απλώνουμε σε ένα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
    4. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30 λεπτά. 
    5. περιμένουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε.
    ΣΧΟΛΙΟ η σάλτσα verde είναι πικάντικη και μπορούμε να τη βρούμε σε σούπερ μάρκετ που έχουν τρόφημα από το μεξικό.

      γλυκό στο ποτήρι με βύσσινο

      συστατικά
      • 100 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης
      • 50 γραμμάρια κουάκερ
      • 20 γραμμάρια νιφάδες καλαμποκιού
      • 2 κ.σ. λικέρ βύσσινο ή βατόμουρο ή κεράσι
      • 3 κ.σ. βυσσινάδα
      • 6 κ.σ. κονσέρβα ή γλυκό βύσσινο
      • 100 γραμμάρια κουβερτούρας
      • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
      • 3 κ.σ. φυτικό γάλα (σόγιας, ρυζιου..κτλ.)
      • μία κούπα περίπου φυτική σαντιγή
      εκτέλεση
      1. βάζουμε στο μούλτι τα δημητριακά, το κουάκερ και τις νιφάδες καλαμποκιού και τα ψιλοκόβουμε. σταματάμε όμως πριν γίνουν τελείως σκόνη. είναι πιο ωραίο να έχει μερικά κομματάκια.
      2. τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λικέρ και τη βυσσινάδα. τα ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να μουσκέψουν όλα. με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μέιγμα αυτό και το βάζουμε σε ποτήρια. χρειαζόμαστε περίπου 8 ποτήρια. 
      3. μετά μέσα στα ποτήρια απλώνουμε πάνω από το μείγμα με τα δημητριακά λίγα βύσσινα από την κονσέρβα. (αν έχουμε γλυκό, πλένουμε πρώτα τα βύσσινα ώστε να φύγει το σιρόπι και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά πάνω σε ένα σουρωτήρι για να φυγει το νερό. αυτό το κάνουμε για να μην είναι υπερβολικά γλυκό.)
      4. τρίβουμε στο μούλτι την κουβερτούρα ή με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. την λιώνουμε σε μπαιν μαρι μαζί με το γάλα και το λάδι. είναι καλό να είναι σε μικρά κομμάτια ώστε να λιώσει γρήγορα. βάζουμε πρώτα το λάδι και το γάλα να ζεσταθούν και μετά ρίχνουμε και την κουβερτούρα. για να λιώσει χρειάζεται 2-3 λεπτά και συνέχεια ανακατεύουμε. μετά τα τρία λεπτά, ακόμα και αν έχει μερικά κομμάτια που δεν έχουν λιώσει, το απομακρύνουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε λίγο το ανακάτεμα. αν ζεσταθεί πολύ όταν τη βάλουμε στο ψυγείο χαλάει το χρώμα της κουβερτούρας και γίνεται θαμπή. 
      5. με ένα κουτάλι προσθέτουμε και την κουβερτούρα πάνω στα βύσσινα στο ποτήρι.
      6. τέλος φτιάχνουμε τη σαντιγή και με ένα κουτάλι την προσθέτουμε και αυτή στο ποτήρι.
      7. μπορούμε να διακοσμίσουμε με βύσσινα.

      Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

      παγωτό με μπανάνα


      πανεύκολο και υγιεινότατο παγωτο

      συστατικά
      • μπανάνες
      • ό,τι άλλο φρούτο θέλουμε 
      • ό,τι άλλο θέλουμε ( για παράδειγμα κακάο,χαρουπάλευρο, νιφάδες καλαμποκιού, σιρόπι αγαύης κτλ...)
      εκτέλεση
      1. ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες
      2. τις βάζουμε στην κατάψυξη
      3. αφού έχουν παγώσει καλά τις κόβουμε και τις βάζουμε στο μούλτι, μαζί με ό,τι άλλο θέλουμε.
      4. χτυπάμε τα πάντα στο μούλτι και τρωμε!
      5. μπορούμε από πάνω να ρίξουμε και σιροπάκι... 
      ΣΧΟΛΙΟ αν το φρούτο με το οποίο συνδυάσουμε την μπανάνα δεν εχει πολύ ζουμάκι, μπορούμε να προσθέσουμε στο μούλτι λίγο χυμό ή φυτικό γάλα.

      ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ που μας αρέσουν

      -μπανάνα ,γλυκό βύσσινο
      -μπανάνα, κεράσι, γάλα σόγιας
      -μπανάνα, πεπόνι, γάλα σόγιας

      χυμός καρπούζι


       συστατικα
      • καρπουζάκι
      • μερικά παγάκια
      εκτέλεση
      1. βγάζουμε τα κουκούτσια από το καρπούζι.
      2. το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει τελείως.."νερο"
      3. βάζουμε σε ένα ποτήρι παγάκια και σερβίρουμε τον ωραιότατο χυμό καρπούζι.

      Rejuvelac

      νομίζω ότι στα ελληνικά λέγεται "προβιοτικο" αλλά δεν είμαι σίγουρη...ουσιαστικά το rejuvelac είναι το νερό μέσα στο οποίο έχουμε μουλιάσει για αρκετές ώρες φύτρα. είναι πλούσιο σε ένζυμα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. μπορούμε να το πιούμε σκέτο σαν ρόφημα το πρωί με άδειο στομάχι ή κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά αρκετά πριν φάμε. πολύ συχνά όμως χρησιμοποιείται σε ωμοφαγικές συνταγές.

      για να το φτιάξουμε ...
      η διαδικασία είναι πολύ απλή.
      1. πρέπει να φτιάξουμε φύτρα από όσπρια ή δημητριακά. υπάρχουν οδηγίες σε πολλά sites για το πως μπορούμε να φτιάξουμε όπως για παράδειγμα της Φλώρας Παπαδοπούλου, όπου μπορείτε να δείτε και ένα πίνακα που δίνει τους χρόνους φυτρώματος για το καθένα.
      2. βάζουμε τα φύτρα σε μία γυάλινη κανάτα (ή γυάλινο βάζο)- την οποία πιο πριν έχουμε ξεπλύνει με καυτό νερό- και προσθετουμε την τριπλάσια ποσότητα σε νερό. ( δηλαδή αν έχουμε 1 κούπα φύτρα, θα βάλουμε 3 κούπες νερό.)
      3. σκεπάζουμε την κανάτα με ενα βαμβακερό ύφασμα και ένα λαστιχάκι για να κλείσει καλά και τη βάζουμε σε ένα εντελώς σκοτεινό σημείο, όπως για παράδειγμα μέσα σε ένα ντουλάπι. περιμένουμε 48 ώρες.
      4. μετά τις 48 ώρες σουρώνουμε το νερό και αυτό είναι το πρώτο rejuvelac. το φυλάμε σε γυάλινο βάζο (ή κανατα) στο ψυγείο. διατηρείται για 3-4 μέρες.
      5. λέμε ότι είναι το πρώτο γιατί αυτή την διαδικασία(απο το βήμα 2- 4) μπορούμε να την κάνουμε 2-3 φορές. τη δεύτερη φορά περιμένουμε 24 ώρες για να πάρουμε το νερό, ενώ την τρίτη 12. κάθε φορά η γεύση θα είναι εντονότερη.

      Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

      ωμά κρακεράκια με λιναρόσπορο



      συστατικά
      • 2 κούπες λιναρόσπορο
      • 1 κούπα νερό
      • 2 μικρές ντομάτες
      • 1/2 κ.γ. αλάτι
      • 1 κ.σ. βασιλικό
      εκτέλεση 
      1. βάζουμε όλα τα συστατικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν χυλός. 
      2. δεν προσθέτουμε όλη την κούπα νερό, αλλά κρατάμε περίπου το 1/4. θα το χρειαστούμε μετά.
      3. παίρνουμε το πιο μεγάλο ταψι που έχουμε και το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
      4. ρίχνουμε στο ταψι το χυλό και το νερό που περίσσεψε στην κούπα το βάζουμε σε ένα μπολάκι δίπλα μας. 
      5. για να απλώσουμε το χυλό θα πρέπει να βρέχουμε τα χέρια μας κάθε τόσο.
      6. αφού το απλώσουμε καλά με μία σπάτουλα το "κόβουμε" στο μέγεθος και σχήμα που θέλουμε.
      7. το αφήνουμε να στεγνώσει μόνο του. θα χρειαστεί πολλές ώρες γύρω στις 24.μετά από 18 ώρες περίπου που θα έχει στεγνώσει από πάνω, τα ξεκολλάμε και τα γυρίζουμε ώστε να στεγνώσουν και από κάτω.αν έχουμε αφυγραντήρα τα βάζουμε εκεί για 10-12 ώρες.

       ΣΧΟΛΙΟ 
      • δεν βάζουμε παραπάνω από μία κούπα νερό, γιατί όσο πιο υγρός είναι ο χυλός, τόσο πιο πολύ θα αργήσει να στεγνώσει.
      • το απλώνουμε όσο πιο καλά μπορούμε. όσο πιο λεπτό είναι το στρώμα τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει.
      • μπορεί να γίνει βάση και για πίτσα.
      • αντι να περιμένουμε να στεγνώσει τελείως, ενώ είναι ακόμα μαλακό, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν τορτιγια τυλίγοντας ό,τι λαχανικά θέλουμε.

      Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010

      ωμό cottage cheese

      υπάρχει ένα πολύ όμορφο site της Gosia απο την αυστραλία. Αυτή τη συνταγή την βρήκα εκει με τον τίτλο tasty cottage cheeze.

      συστατικά

       εκτέλεση
      1. αφήνουμε τα αμύγδαλα όλη τη νύχτα σε νερό.
      2. την επόμενη μέρα βάζουμε όλα τα συστατικά στο μούλτι και τα χτυπάμε.
      3. τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να ωριμάσει για περίπου 24 ώρες ή και λίγο παραπάνω.
      4. δοκιμάζουμε..θέλουμε να είναι ξινούλι.
      5. διατηρούμε το τυράκι στο ψυγείο.

      πίτσα με κολοκυθάκια

      foto: el amor

      συστατικά


      εκτέλεση
      1. φτιάχνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο φούρνο να γίνεται.
      2. ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
      3. τηγανίζουμε τις φετούλες, με ελάχιστο λαδάκι στη μέγιστη φωτιά, για περίπου 4 λεπτά.
      4. τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιατο, στο οποίο πιο πριν έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας.
      5. βγάζουμε τη βάση και απλώνουμε πάνω τις φετούλες κολοκυθιού.


        Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010

        κολοκυθοφλογέρες

        συστατικά
        • 2 κολοκυθάκια
        • λίγο λαδάκι
        • λίγο αλατάκι
        • 3 καρότα
        • 1 κόκκινη πιπεριά
        • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
        • οδοντογλυφιδες
         εκτέλεση
        1. πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια. κόβουμε κατά μήκος λεπτές φέτες.
        2. τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι τα κολοκυθακια για μερικά λεπτά ίσα-ίσα να κοκκινήσουν. με μία σπάτουλα τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε πάνω σε ένα πιάτο, στο οποίο πιο πριν έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας, για να απορροφίσει το παραπάνω λάδι. πασπαλίζουμε τα κολοκυθάκια με λίγο αλάτι. 
        3. τρίβουμε σε τρίφτη τα καρότα και την πιπεριά.
        4. βαζουμε λίγο απο το μείγμα καρότου στο κέντρο μίας φέτας κολοκυθιού και το τυλίγουμε σαν φλογέρα. το τσιμπαμε με μία οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει.
        5. αφού κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις φέτες κολοκυθιού, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πασπαλίζουμε πάνω απο τις "κολοκυθοφλογέρες".

        χυμός μπανάνα-πεπόνι



        συστατικά

        • 1 μπανάνα αρκετά ώριμη
        • 3 λεπτές φέτες πεπόνι
        • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη (προεραιτικά.λόγω μπανάνας είναι αρκετά γλυκός χυμός.)

        εκτέλεση

        1. χτυπάμε όλα τα συστατικά στο μούλτι.
        2. πίνουμε με χοντρό καλαμάκι

        παγωμένο ρόφημα cocomoca



        συστατικα
        • 8 παγάκια
        • 2 κ.γ. nescafe gold 
        • 1 κ.γ. χαρουπαύλευρο( μαγαζί με βιολογικά) ή κακάο
        • 3 κ.γ. μαύρη ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης
        • 3 κ.σ γάλα καρύδας
        • 1 κούπα νερό
        εκτέλεση
        1. βάζουμε τα παγάκια και τη ζαχαρη στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
        2. προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά, τα χτυπαμε και έτοιμο!
        3. πίνουμε με χοντρό καλαμάκι

        καλοκαιρινή σούπα καρπουζιού

        το λατρεύω το καρπούζι...μόλις βρήκα αυτή την συνταγή




        συστατικά

        • 1 κιλό καρπούζι ( μαζί με τη φλούδα)
        • 1/4 κρεμμύδι
        • 1 αγγούρι
        • 1 πράσινη πιπεριά
        • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
        • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού ( είναι περίπου ο χυμός μισού λεμονιού)
        • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
        • 1 πρέζα αλάτι
        εκτέλεση

        1. βγάζουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια από το καρπούζι.


             2. βάζουμε όλα τα συστατικά στο μούλτι και έτοιμο.
         
        ΣΧΟΛΙΟ την σερβίρουμε κρύα!

        Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010

        μελιτζάνες escabeche



        συστατικά
        • μελιτζάνες
        • χοντρό θαλασσινό αλάτι
        • λάδι
        • σκόρδο
        • πάπρικα
        • ρίγανη
        • δάφνη
        εκτέλεση 

           1.πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες. δεν έγραψα πόσες γιατι δεν έχει σημασία. έτσι στο περίπου οι 7 γεμίζουν ένα βάζο σχετικά μεγάλο.
        2. κόβουμε μικρά κομματια
        3. τα περναμε και από τις δύο πλευρές τους με χοντρό αλάτι. τα βάζουμε πάνω σε ένα σουρωτήρι. θα τα αφήσουμε εκεί για μισή ώρα ώστε να ξεπικρίσουν.
        4. να βάλετε το σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά οι μελιτζάνες.
                5. μετά τη μισή ώρα, τις ξεπλένουμε καλά ώστε να φύγει το αλάτι και τις βράζουμε για 6 λεπτά.
                6. τις βγάζουμε με μία κουτάλα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε ένα ταψί, στο οποίο πιο πριν έχουμε απλώσει χαρτί κουζίνας.
                7. μετά απο λίγα λεπτα, τις βάζουμε σε ενα μπολ και εκεί ρίχνουμε ο,τι μπαχαρικό θέλουμε και σε όση ποσότητα το θέλουμε. ενδεικτικά έγραψα πάπρικα και ρίγανη.
                8. γεμίζουμε γυάλινα βάζα. σε κάθε βάζο βάζουμε 3 φύλλα δάφνης και 1 δοντάκι σκόρδου κομμένο στη μέση.
                9. διατηρούνται και εκτός ψυγείου, αλλά είναι πιο νόστιμες κρύες.

            μελιτζάνα ναπολιτάνα



            συστατικά
            • 1 μελιτζάνα
            • 2-3 ντομάτες
            • λίγο αλατάκι
            • ελαιόλαδο
            • 1 κ.σ. τριμμένο κάσιους ωμό (προεραιτικά)
            εκτέλεση
            1. κόβουμε την μελιτζάνα στη μέση, την πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και την μαγειρεύουμε στον ατμό μέχρι να μαλακώσει τελείως (γύρω στα 30 λεπτά χρειάζεται)
            2. τρίβουμε στο μούλτι τις ντομάτες, ριχνουμε και λίγο αλατάκι
            3. βάζουμε τις ντομάτες πάνω στη μελιτζάνα και από πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε και με το τριμμένο κάσιους
            ΣΧΟΛΙΟ είναι καλυτερα να χρησιμοποιήσουμε τις μεγάλες μελιτζάνες γιατί έχουν περισσότερη σάρκα. εμείς τις προτιμούμε γι' αυτή τη συνταγή.

              πίτσα με τυρί και ελιές

              συστατικά 
              (για μία κανονική πίτσα)
               εκτέλεση
              1. φτιάχνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο φούρνο.
              2. όταν είναι έτοιμη, αμέσως μόλις την βγάλουμε της βάζουμε το τυρί, να την καλύψει τελείως, και μετά ή ψιλοκόβουμε ελιές και τις ρίχνουμε από πάνω ή τις βάζουμε ολόκληρες.
              3. ψιλοκόβουμε και το κρεμμυδάκι και το πασπαλίζουμε και αυτό από πάνω.

              πίτσα "χωριάτικη"


              συστατικά
              (για μία κανονική πίτσα)
              • διπλή δόση βάση πίτσας
              • 4 ντομάτες
              • 2 πιπεριές
              • 5 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
              • ρίγανη
              • αλάτι
              • ελαιόλαδο
              εκτέλεση
              1. φτιάχνουμε τη βάση και την βάζουμε στο φούρνο
              2. ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις ελιές σε ένα μπολ.
              3. προσθέτουμε το λαδάκι, τη ρίγανη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
              4. μόλις βγάλουμε τη βάση της πίτσας από το φούρνο αμέσως της ρίχνουμε απο πάνω το μείγμα με τις ντομάτες
              5. περιμένουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.

              τυρί ωμό με ξηρούς καρπούς



              συστατικά
              • 2 ποτήρια καρύδια ή φυστικια ή κάσιους ή ο,τι ξηρό καρπό θέλουμε ωμό.
              • 1 ποτήρι νερό
              • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
              • 3 κ.σ. μαγιά μπύρας (φρέσκια μαγιά μπύρας μπορούμε να πάρουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας, αλλά υπάρχει και σε σκόνη, που μπορούμε να τη βρούμε σε μαγαζί με βιολογικά προιόντα. την δίνουν ως συμπλήρωμα διατροφής. )
              • αλάτι
              εκτέλεση
              1. αφήνουμε να καρύδια να μουλιάσουν στο νερό 12 ώρες ( όλη τη ν'υχτα για παραδειγμα)
              2. τα σουρώνουμε μετά και προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να έχουμε μία κρέμα.
              3. τα βάζουμε σε ένα βάζο γυάλινο ( μέχρι τη μέση γιατί θα φουσκώσει) , το κλείνουμε καλά και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

                φλαν μελιτζάνας




                  συστατικά

                • 3 μελιτζάνες
                • 1 κρεμμύδι
                • 2 καρότα
                • 2 κ.σ. ταχίνι 
                • 3 ποτήρια νερό
                • 1 κ.σ. αγάρ-αγάρ (στο μπαχάρ στην ευρυπίδου) 
                • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο μαιντανό
                • 1 κ.γ. αλάτι 
                • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη 
                • 1 πρέζα άνηθο 
                • ελαιόλαδο

                εκτέλεση

                1. ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τα καρότα. τα ψιλοκόβουμε μέσα σε μία κατσαρόλα και προσθετουμε και το κρεμμύδι. στην κατσαρόλα βάζουμε και το νερό, αλάτι, μαιντανό, σκόρδο και άνηθο.
                2. βράζουμε στο μέγιστο, ανακατεύοντας κάθε τόσο, για μισή ώρα.
                3. στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι και το αγάρ- αγάρ και ανακατεύουμε καλά. βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε μερικά λεπτά να κρυώσει.
                4. τα βάζουμε όλα στο μούλτι να γίνουν σαν πουρές.
                5. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
                6. γεμίζουμε ένα μεγάλο ταψί με νερό.
                7. βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα, αφού πρώτα έχουμε ρίξει λίγο λαδάκι ή έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτι,και το βάζουμε στο μεγάλο ταψί με το νερό.θα ψησουμε για 30 λεπτα σε μπαιν μαρι για να μην ξεραθει το φλαν.
                8. το βγάζουμε, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για δύο ώρες πριν το φάμε.
                9. το συνοδεύουμε με μία σάλτσα, που έχουμε φτιάξει με φρέσκια ντομάτα, αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη.(απλά τα βάζουμε όλα στο μούλτι. δεν τα χτυπάμε πολλή ώρα. είναι πιο νόστιμη η σάλτσα αν έχει κομματάκια ντομάτας. )

                 ΣΧΟΛΙΟ το αγάρ- αγάρ κάνει τη δουλειά που θα έκανε η ζελατίνη, μόνο που είναι φυτικό προιόν.

                Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

                βάση για πίτσα με βρώμη και corn flakes

                συστατικά

                • 100 γραμ νιφάδες καλαμποκιού
                • 80 γραμ βρώμη
                • 20 γραμ κουκουνάρι ή άλλο ξηρό καρπό(π.χ. καρύδια, ηλιόσπορο, κουάκερ..)
                • 1 ντομάτα
                • 1 /2 πιπεριά
                • 1 /4 κρεμμύδι
                • 1 δοντάκι σκόρδο
                • 4 κ.σ. λάδι
                • μπαχαρικά για πίτσα (ό,τι θέλουμε)
                • μία πρέζα αλάτι
                εκτέλεση
                1. τα ψιλοκοβουμε όλα στο μούλτι
                2. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
                3. βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα।
                4. ψήνουμε για 27 λεπτά αν θελουμε να είναι κάπως μαλακό και 37 αν θέλουμε να είναι πιο τραγανό.
                ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ωμοφαγική πίτσα.
                αντί για
                • 100 γραμ νιφάδες καλαμποκιού
                • 80 γραμ κουάκερ
                • 20 γραμ κουκουνάρι
                μπορούμε να βάλουμε 200 γραμ φύτρα. (προτείνω φαγόπυρου)
                και αφήνουμε τη βάση όλη νύχτα να ξεραθεί μόνη της ή τη βάζουμε σε ένα αφυγραντήρα για περίπου 7 ώρες.

                ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ πίτσα με κολοκυθάκι
                • 100 γραμ νιφάδες καλαμποκιού
                • 80 γραμ κουάκερ
                • 20 γραμ ηλιόσπορο
                • 1 /2 κολοκυθάκι
                • 1 /2 πιπεριά
                • 1 /4 κρεμμύδι
                • 1 δοντάκι σκόρδο
                • 4 κ.σ. λάδι
                • 1 κ.σ. δυόσμο
                • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
                • μία πρέζα αλάτι

                  μπαλίτσες με κάσιους και σταφίδες

                  συστατικά
                  • 1 κούπα σταφίδες χωρίς κουκούτσι
                  • 1/4 της κούπας ωμά κάσιους
                  • 1/4 της κούπας κουάκερ
                  εκτέλεση
                  1. αφήνουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με νερό 2 ώρες και τις σουρώνουμε
                  2. βάζουμε τις σταφίδες, τα κάσιους και το κουάκερ στο μούλτι και τα κάνουμε σαν κρέμα
                  3. πλάθουμε μπαλίτσες και ψυγειο!